Stappenplan voor het zelf maken van een website of blog

Wat is een domeinnaam?

De domeinnaam van een site is de naam waarop de site op het internet bekend is.
Het is het webadres van de site. Deze site heeft bijvoorbeeld als domeinnaam de naam Vannatiek.

Kies je domeinnaam met zorg, je kunt hem niet veranderen
Kies een extensie

De extensie van een webdomein zijn de letters die achter de naam van een webadres staan. Deze site heeft bijvoorbeeld de extensie nl.

Wanneer je een website wilt maken voor je hobby, is het niet noodzakelijk om een eigen domein naam te bezitten. Dan kun je ook een 100% gratis site opbouwen. Lees hier meer over gratis websites en blogs: Gratis website of blog.

Als bedrijf kun je zeker niet zonder eigen domein naam.

website voor je bedrijf

Bedenk een naam

Wanneer je kiest voor een site of blog met een eigen domein, is het bedenken en vastleggen van de naam het eerste wat je moet doen.

Voor een bedrijf is het zelfs vaak beter om eerst de domeinnaam te kopen en pas daarna de inschrijving bij de Kamer van koophandel te doen.

Kosten van een domein

Een domeinnaam vastleggen wordt ook wel het registreren van een domein genoemd.

Hier zijn kosten aan verbonden. Over het algemeen ben je er niet echt veel geld voor kwijt en zal een domein je ongeveer € 5,00 tot 10,00 per jaar kosten. Maar je kunt meer en minder kwijt zijn voor je domein per jaar.

Een aantal hosting providers (daar waar je website op een server staat) rekent geen kosten voor de domeinnaam wanneer je bij hen een hostingpakket afneemt.

De extensie

Een domeinnaam heeft altijd een toevoeging (extensie), dit is een punt met daarachter twee of drie letters. Aan de extensie kun je vaak al zien wat voor soort website het is en uit welk land de site komt.

Nederlandse sites hebben bijvoorbeeld de toevoeging .nl en Belgische sites hebben de toevoeging .be. Amerikaanse sites en internationale sites hebben vaak de extensie com (commerical).

Een domeinnaam met een andere toevoeging (extensie) dan .nl is soms duurder. Wanneer je een .com naam wilt hebben, betaal je daar vaak wat meer voor.

person

Tips voor het kiezen van een domeinnaam

Je domeinnaam is een belangrijk onderdeel van je aanwezigheid op het web. Lees hier waar je aan moet denken bij het kiezen van een naam.

Lees verder

Gevonden worden

Hoe zorg je ervoor dat mensen je kunnen vinden

Social Media

Facebook en/of Twitter? Welke social media is voor jou de beste keuze.

E-mail

Hoeveel mail adressen wil je? Kies de juiste hosting voor je site.
person

Waarom een website?

Waar ga je naar toe wanneer je iets wilt gaan kopen, op vakantie wilt gaan of wanneer je hulp bij het een of ander nodig hebt?

1
 Lees verder
person

Hulp nodig?

Geen tijd om hier zelf in te duiken? Geen probleem, neem contact met mij op en dan bespreken we samen in welke vorm ik je kan helpen bij het opzetten van je eigen site.

2
 Lees verder