cookies

Stappenplan voor het zelf maken van een website of blog

Kies de beste domeinnaam

De naam van je website is belangrijk. Hoe kies je de juiste naam voor je website. De naam van je website is ook het webadres van je site.

Jouw stukje van het wereld wijde web
Domeinnaam en extensie

Het domein van mijn site (waar je nu naar zit te kijken) is vannatiek met de toevoeging nl en het adres van mijn website is dus www.vannatiek.nl.

Voor je website moet je dus om te beginnen een naam gaan verzinnen. Dit wordt de domeinnaam genoemd. Jouw domein op het web.
Daarnaast moet je kiezen voor een of meer extensies. (nl of com of eu enz.)

laptop in het zand

Uniek

Een domeinnaam is altijd uniek en komt dus maar een keer voor op het hele internet.

De domeinnaam voor deze site is dus vannatiek met de extensie (toevoeging) nl. Deze combinatie komt maar een keer voor, dus niemand anders kan de domeinnaam vannatiek.nl kopen. Dat wil dus niet zeggen dat er geen vannatiek.com zou kunnen zijn of kunnen komen.

Wanneer je dat wilt uitsluiten, moet je zelf alle mogelijke extensies kopen, maar meestal is dit niet nodig, tenzij je je bedrijf ook in het buitenland wilt laten opereren.

Is de naam nog vrij?

Wanneer je een domeinnaam hebt bedacht, kun je die naam invoeren op de site van de hostingprovider die je hebt gekozen. Zij voeren dan direct een controle uit om te zien of de door jou gekozen naam nog vrij is.

Voor altijd

Je moet er van uit gaan dat de naam die je kiest voor altijd de naam van je website zal zijn. Het is mogelijk om een website te verhuizen, maar dit levert toch wel vaak verlies van bezoekers op, dus bij voorkeur wil je dat niet. Bedenk dus goed welke domeinnaam je wilt kopen.

Waar moet je op letten bij het kiezen van een domeinnaam

Een domeinnaam moet minimaal 2 tekens groot zijn en mag uit letters en cijfers bestaan. Er mogen geen “vreemde” tekens in voorkomen zoals bijvoorbeeld een &. Je moet bij het kiezen van een domeinnaam een aantal dingen bedenken.

Je domein naam moet:
  • Makkelijk te spellen zijn
  • Makkelijk te onthouden zijn
  • Passen bij je bedrijf
  • Bij voorkeur geen streepjes (-) bevatten
  • Minimaal 2 tekens (letters en cijfers) groot zijn

Wanneer je geluk hebt, is de naam van je bedrijf nog vrij als webdomein naam. Maar dat is tegenwoordig vaak een uitzondering en zul je creatief moeten zijn in het bedenken van een naam voor je website.

Bedenk hoe een toekomstige bezoeker de naam van je website kan onthouden en kan intikken. Wanneer je een mooi klinkende maar moeilijk te spellen naam kiest, wordt het voor veel mensen lastig om op jouw site terecht te komen.

Je kunt er ook voor kiezen om de naam van je product of dienst als domeinnaam te gaan gebruiken. Bedenk dan wel dat je jezelf hiermee natuurlijk wel beperkt en dat je, wanneer je iets anders wilt gaan verkopen, of wanneer je een andere dienst wilt gaan toevoegen je een website naam hebt die daar niet bij aansluit.

Vindbaarheid vergroten met je domeinnaam

Voor de vindbaarheid van je site is het vaak beter om datgene waar je op gevonden wilt worden op te nemen in je domeinnaam, alhoewel het niet noodzakelijk is.

Dus wanneer je gevonden wilt worden op het woord Motorfietsen, zou de domeinnaam Motorfietsen.nl je eerste keuze moeten zijn. Wanneer die naam al bezet is zou je kunnen kiezen voor bijvoorbeeld: Motorfiets.nl of Allemotorfietsen.nl of onlinemotorfietsen.nl enz. enz.

Je kunt eventueel ook kiezen voor een andere toevoeging en er motorfietsen.eu of motorfietsen.com van maken. Bedenk dan wel dat die naam je niet zal helpen wanneer je ook kampeerspullen wilt gaan verkopen op dezelfde site.

person

Waarom een website?

Waar ga je naar toe wanneer je iets wilt gaan kopen, op vakantie wilt gaan of wanneer je hulp bij het een of ander nodig hebt? Lees hier verder.

Lees verder

Gevonden worden

Hoe wordt je gevonden op het web

Social Media

Facebook en/of Twitter?

E-mail

Hoeveel mail adressen wil je?
person

Gratis Wordpress?

Is Wordpress nu gratis of niet? Hier vind je het antwoord.

1
 Lees verder
person

Hulp nodig?

Geen tijd om hier zelf in te duiken? Geen probleem, neem contact met mij op en dan bespreken we samen in welke vorm ik je kan helpen bij het opzetten van je eigen site.

2
 Lees verder