cookies

Stappenplan voor het zelf maken van een website of blog

Hosting voor je site

Welke hosting is het beste voor je website. Waar moet je op letten bij het kiezen van de hosting van je site. Een website moet gehost worden. Dat wil zeggen je moet een contract afsluiten met een bedrijf (provider) waar jouw website op een webserver zal gaan draaien.

Er is heel veel keuze in hostingbedrijven en het kan best lastig zijn om daar nu de beste partij in te vinden.

Een hostingbedrijf biedt meestal verschillende hosting pakketten aan. Voor kleine gebruikers en voor grootgebruikers. Ook daar moet je een keuze uit maken.

Kies:
  • Een hosting bedrijf
  • Een hosting pakket
Waar moet je op letten bij het kiezen van een hosting bedrijf en pakket
  1. Bereikbaarheid van je website (uptime)
  2. Bereikbaarheid van de helpdesk
  3. Wat biedt de hostingpartij en wat heb jij nodig
  4. Hoeveel ruimte
  5. Hoeveel dataverkeer

Uptime

Je wilt in ieder geval dat je website altijd bereikbaar is. Dat wordt uitgedrukt in de uptime van een server. 100% uptime wil dus zeggen dat de server altijd bereikbaar is en dus je website altijd te vinden is op het web.

Wanneer de webserver het even niet doet (down is), is je website onbereikbaar en kun je dus klanten verliezen die misschien een kijkje bij de concurrent gaan nemen omdat ze jouw site niet kunnen bekijken.

Nu zal geen enkele hosting partij een 100% uptime kunnen garanderen, de meeste hostingpartijen zeggen dat ze 99,9% uptime hebben. Dus over het algemeen is dat geen keuze criterium.

is de helpdesk van je hosting bereikbaar

Bereikbaarheid van de helpdesk

Wanneer er een probleem is met je website bel of mail je met de helpdesk van de hostingpartij.

Niet iedere hostingpartij is 24/7 bereikbaar. Wanneer je het belangrijk vind dat je altijd geholpen kunt worden wanneer er een probleem is met je website moet je dus zoeken naar een hostingpartij die dat wel biedt.

Ook is het goed om te kijken naar de manier waarop je met de helpdesk kunt communiceren. Soms is dat alleen via het plaatsen van een verzoek via de website van de hostingpartij. Wanneer je dat vervelend vindt en liever een mens aan de telefoon wilt krijgen kies je dus voor een ander.Wat biedt de hostingpartij en wat heb jij nodig

Wordpress

Wanneer je een WordPress site wilt gaan maken die je zelf wilt gaan hosten, heb je een SQL database nodig van een bepaalde versie. Dus in dat geval moet je erop letten dat je bij je hosting pakket minimaal een SQL database kunt aanmaken.

Veel hostingbedrijven bieden een vorm van 1 klik installatie van een WordPress site aan. Dat is erg makkelijk om mee te beginnen, dan hoef je dat zelf niet uit te gaan zoeken.

E-mail adressen

Het aantal e-mail adressen wat je aan kunt maken op basis van je webdomein verschilt per provider en per hosting pakket. Bij sommige krijg je maximaal één e-mail adres en bij anderen is het aantal adressen onbeperkt.

Bedenk hoeveel adressen je minimaal nodig zult hebben. Misschien wil je een info@jouwsite.nl en een verkoop@jouwsite.nl hebben en misschien nog wel veel meer.

Hoeveel ruimte

De prijs van de hostingpakketten wordt voor een groot deel bepaald door de ruimte die je gaat gebruiken (huren) op de webserver. Dit wordt uitgedrukt in gigabites (GB).

Wanneer je heel veel grote foto's op je site zult gaan zetten, heb je meer ruimte nodig dan wanneer je website voornamelijk uit teksten zal bestaan.

Wees niet bang om met een klein pakket te beginnen, je kunt bijna altijd wel overstappen op een groter pakket wanneer mocht blijken dat je meer ruimte nodig zult gaan hebben.

Hoeveel dataverkeer

De prijs van een hostingpakket wordt ook vaak bepaald door de hoeveelheid dataverkeer wat je zult gaan gebruiken. Dat wil zeggen hoeveel verkeer komt er naar je site en wat doen zij daar. Ook hier kun je klein beginnen en upgraden wanneer dat nodig mocht blijken te zijn.

person

Waarom een website?

Waar ga je naar toe wanneer je iets wilt gaan kopen, op vakantie wilt gaan of wanneer je hulp bij het een of ander nodig hebt? Lees hier verder.

Lees verder

Gevonden worden

Hoe kunnen ze jouw site vinden?

Social Media

Facebook en/of Twitter?

E-mail

Hoeveel mail adressen wil je? Kies de juiste hosting.
person

Gratis Wordpress?

Is Wordpress nu gratis of niet? Hier vind je het antwoord.

1
 Lees verder
person

Hulp nodig?

Geen tijd om hier zelf in te duiken? Geen probleem, neem contact met mij op en dan bespreken we samen in welke vorm ik je kan helpen bij het opzetten van je eigen site.

2
 Lees verder